Hur allting började....

Det var en gång ett sockerbruk i Jordberga som inte ville vara sockerbruk längre. "Undrar vad dom tänker göra med den lilla verkstaden för slamjordspumpar ?", tänkte Jerry Persson. "Den skulle kunna duga till fiskrök !" 
Det var på hösten när inte bara sockerbruket höll på att gå i graven utan hela 1900-talet. Jerry hade i många år  tjänat det stora sockerbruket som reparatör. Och även hunnit pröva på att fiska i havet utanför Smygehamn för att sedan "tjuvröka" för eget bruk. Till stor glädje för den närmaste kamratkretsen. "Det här kanske man kan ägna sig åt", tänkte Jerry och köpte det lilla plåtskjulet där han ofta reparerat  slamjordspumpar under "sockerbetskampanjen" varje  höst. Och så bjöd han det uttjänta plåtskjulet på en sista resa till Tullstorp.

På senvåren år 2000 var den första röken installerad. Det mödosamma livet som egenföretagare tog sin början. "Det kommer aldrig att gå", skvallrades det på Söderslätt. "Det går ju knappt att hitta dit. Det ligger ju bortom ingenstans !" 
Redan innan det börjat tog pengarna från starta-eget-bidraget slut, och fick ersättas av tjurig envishet och mycket idogt arbete.

"Det kanske går att överleva över julruschen", tänkte Jerry.

Till mångas förvåning gick det. Och sedan har det bara fortsatt.

Det började med ål. Något senare med lax och makrill. När allt fler hittade vägen till Tullstorp Rökeri, frågade kunderna efter röding, rökta räkor, rökta musslor och sill i alla tänkbara inläggningar.

Då räckte plåtskjulet inte till, så rökeriet fick bygga ut med nya rökugnar, en större butiksdel, ett kylrum och ett nytt vedlager.
För ingen rök utan ved.
Så kom Carin och Helén, inte bara för att ta hand om kunderna i butiken utan även se till att utveckla nya lockande specialiteter och "take-away" av de fiskar och skaldjur som butiken erbjuder.

Nu planerar Tullstorps Rökeri att det är dags att ta nästa steg att utveckla verksamheten. Att ge rökeriet ökat utrymme för produktion av delikatesser och färdigmat genom större köksresurser och fler rökugnar. Dessutom kommer det att finnas plats att slå sig ner och direkt smaka på allt som butiken kan erbjuda tillsammans med kaffe och drycker.

Share by: